A tönkölybúza egy olyan búzafaj, amely a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig széles körben termesztették. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetően.
A tönköly a pelyvásgabonák közé tartozik, azaz csépléskor a kalász szétesik, de a szemeken szorosan rajta maradnak a toklászok. Őrlés előtt ezért hántolni kell, azaz a toklászokat el kell távolítani a szemről. A tönköly mintegy 15-17% fehérjét tartalmaz, tehát többet, mint a közönséges búza.
Aminósav- összetétele, vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén felülmúlja a közönséges búzáét ezért tápértéke magasabb. A termesztési körülményekre igénytelenebb, bár kevesebbet terem a modern búzáknál. Biotermesztésben is jól hasznosítható.
Commentaires