top of page

Speciális és alternatív termékeink

Magas minőségű termékeink széles választékában biztosan megtalálja azt a lisztet, amire konyhájában szüksége lehet, akár ropogós héjú kenyeret, foszlós péksüteményt, vagy ínycsiklandó süteményeket kíván készíteni.

Zabpehelyliszt

Világos kékbúza-liszt

Teljeskiőrlésű kékbúza-liszt

Világos bíborbúza-liszt

Teljeskiőrlésű bíborbúza-liszt

extra sikér
EPMS-zabpehelyliszt.png

Zabpehelyliszt

 

Finomra őrölt zabpehely sütemények készítéséhez. 

pizzaliszt
mt.png

Világos Kékbúza-liszt

A Szegedi Gabonakutató évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával, többek között kék és bíbor szemszínű búza genotípusok nemesítésével is. A hazánkban előállított kékbúza genotípusok antocianin és egyéb hasznos beltartalmi komponensei antioxidáns, antibakteriális hatású-ak. A genotípusok antocianin tartalma a szem aleuron rétegében található elsősorban.
A színanyagok mennyisége a bíbor és kék genotípusokban magas, míg a közönséges malmi búzákban szinte alig fellelhetők.
Az értékes komponensek megtartását célzó élelmiszertechnológiák következtében a fogyasztásra kész élelmiszerek akár tízszeres mennyiségű bioaktív színkomponenst tartalmazhatnak, mint a hagyományos búzákból készült termékek.
A színes búzákból a teljes termékpálya, a nemesítéstől a vetőmag és árugabona előállításon át, a sokszínű élelmiszer felhasználásig magyar innovációs fejlesztés eredménye.

vilagos-kekbuza-liszt.png
sutemenyliszt
tk-kekbuza-liszt.png

Teljeskiőrlésű Kékbúza-liszt

 

A rozslisztet elsősorban kenyér sütéséhez használják. Mivel a rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, nem kel meg annyira a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. Ez ellensúlyozható, ha búzaliszttel vegyesen használjuk, vagy sikért adunk hozzá. A rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint a világosabb színű búzaliszt. A rostokban gazdag rozs kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Magas B1 vitamin-, kalcium-, niacintartalma szintén emeli tápértékét. A teljes kiőrlésű liszt jelentős élelmi rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet, és az élelmi rost hiány okozta betegségek kialakulását.

mt.png

Világos Bíborbúza-liszt

A Szegedi Gabonakutató évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával, többek között kék és bíbor szemszínű búza genotípusok nemesítésével is. A hazánkban előállított bíborbúza genotípusok antocianin és egyéb hasznos beltartalmi komponensei antioxidáns, antibakteriális hatású-ak. A genotípusok antocianin tartalma a szem aleuron rétegében található elsősorban.
A színanyagok mennyisége a bíbor és kék genotípusokban magas, míg a közönséges malmi búzákban szinte alig fellelhetők.
Az értékes komponensek megtartását célzó élelmiszertechnológiák következtében a fogyasztásra kész élelmiszerek akár tízszeres mennyi-ségű bioaktív színkomponenst tartalmazhatnak, mint a hagyományos búzákból készült termékek.
A színes búzákból a teljes termékpálya, a nemesítéstől a vetőmag és árugabona előállításon át, a sokszínű élelmiszer felhasználásig magyar innovációs fejlesztés eredménye.

Biborbuza-vilagos-1kg_m.png
tk buzaliszt
mt.png
feher tonkoly
Biborbuza-teljeskior-1kg_m.png
mt.png

Teljeskiőrlésű Bíborbúza-liszt

 

A Szegedi Gabonakutató évtizedek óta foglalkozik speciális igények kielégítésére is alkalmas növényfajták előállításával, többek között kék és bíbor szemszínű búza genotípusok nemesítésével is. A hazánkban előállított bíborbúza genotípusok antocianin és egyéb hasznos beltartalmi komponensei antioxidáns, antibakteriális hatású-ak. A genotípusok antocianin tartalma a szem aleuron rétegében található elsősorban. A színanyagok mennyisége a bíbor és kék genotípusokban magas, míg a közönséges malmi búzákban szinte alig fellelhetők.
Az értékes komponensek megtartását célzó élelmiszertechnológiák következtében a fogyasztásra kész élelmiszerek akár tízszeres mennyiségű bioaktív színkomponenst tartalmazhatnak, mint a hagyományos búzákból készült termékek.
A színes búzákból a teljes termékpálya, a nemesítéstől a vetőmag és árugabona előállításon át, a sokszínű élelmiszer felhasználásig magyar innovációs fejlesztés eredménye.

bottom of page