top of page
extra sikér

Fehér tönkölybúzaliszt

 

A tönkölybúza  a bronzkortól kezdve a középkorig fontos szerepet játszott a népélelmezésben. Magyarországon a 19. század végéig termesztették. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetõen.
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemzõ, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Számos fontos ásványi anyagból is többet tartalmaz, mint a közönséges búza. Felhasználása nem különbözik a közönséges búzából készült lisztétől.

EPMS-feher-tonkoly-tbl70.png
pizzaliszt
EPMS-teljeskiorlesu-tonkoly-tbl300.png

Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt


Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Számos fontos ásványi anyagból is többet tartalmaz mint a közönséges búza. A teljes kiőrlésű búzaliszt tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, beleértve a csírát és a héjat is. Tápértéke magas, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma, mint a fehér liszté. A reformtáplálkozásban közkedvelt, általánosan felhasználható liszt. Felhasználása nem különbözik más teljes kiőrlésű búzalisztétől.

mt.png
Anchor 1

Világos Alakor ősbúzaliszt

 

Az alakor vagy egyszemű búza az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza. Az összes ma termesztett búzafaj egyik őseként tartják számon. Hazája Kis-Ázsia. Sokáig ez a gabonaféle képezte az emberiség élelmiszer-ellátásának alapját. Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor mikroelem- és esszenciális aminosav-, különösen lizin tartalma igen magas, szénhidráttartalma alacsony. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető. Olyan sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, és nem okoz olyan allergiás reakciókat, mint a modern búzasikér. Lisztérzékenység esetén fogyasztása előtt ajánlott az orvosi konzultáció.

EPM-vilagos_alakor.png
Anchor 2
Anchor 3
EPMS-tejeskiorlesu-alakor.png

Teljeskiőrlésű Alakor ősbúzaliszt

 

Az alakor vagy egyszemű búza az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza. Az összes ma termesztett búzafaj egyik őseként tartják számon. Hazája Kis-Ázsia. Sokáig ez a gabonaféle képezte az emberiség élelmiszer-ellátásának alapját. Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor mikroelem- és esszenciális aminosav-, különösen lizin tartalma igen magas, szénhidráttartalma alacsony. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető. Olyan sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, és nem okoz olyan allergiás reakciókat, mint a modern búzasikér. Lisztérzékenység esetén fogyasztása előtt ajánlott az orvosi konzultáció.

Tritikálé lisztek

A tritikálét – más néven „rozsbúzát” – magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a „hagyományos” búzához képest, de könnyebben feldolgozható, mint a rozs.

A tritikálé két ősi kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre. Magyarországon jelenleg még túlnyomóan takarmányként használják, pedig sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt az emberi fogyasztásban is előkelőbb helyet érdemelne. A rostok, különösen az oldhatatlan rostok, megfelelő vízbevitel mellett segítenek pl. a székrekedés megelőzésében. A bélműködés javításával az aranyér kockázatát is csökkenthetik, és kifejthetik védőhatásukat a vastagbél-daganat ellen is. Az oldható rostok pedig lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását. A magas rosttartalom telítettség érzést okoz, így is segítve a súlykontrollt, fogyókúrát.

A tritikálé kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, réz-, vas- és szelén-tartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Ezek az elemek fontosak a szervezet egyensúlyának fenntartásában, és az immunrendszer valamint a különböző enzimek hatékony működésében.

EPMS-vilagos-tritikale.png
EPMS-teljeskiorlesu-tritikale.png
bottom of page